Bredvid vårt pooldäck har jag ett land som är ca 3*8 m långt. Det är också anlagt med massa organiskt material under hösten 2018. I början av maj är det dags för röd sättlök. Jag gjorde en ränna i materialet som jag fyllde i med jord på påse. Rödlöken placerade i två rader i ett sicksack mönster, och täcktes med jord.
Innanför rödlöken i landet bredvid poolen planterade jag purjolök i början av juni. En sommar purjo, de växer fort och vi kunde börja skörda i juli. Men så här små var de när det planterades ut inte större än grässtrån.
De är för sådda inomhus i januari och jag har klippt ned dom otaliga gånger, de planterades om en gång innan slutplantering. Vi är nu självförsörjande på den lök vi använder i hushållet. Gul, röd, schalottenlök, purjolök, rosa Keravel lök. I år var det även första året som vi skördade av potatislöken (Leksandslök). Den fungerar som schalottenlök, blir klyftar av en lök. All skördad lök blev utsäde i år, den är inte helt lätt att få tag på och jag vill kunna få stora skördar. Men det kommer att dröja några år..
Purjolök är näringskrävande och med tanke på all getbajs som detta land preparerats med har de trivts som fisken i vattnet! Purjolök växer rakt upp och är väldigt tacksamma att plantera som kantväxt.
Purjo går utmärkt att strimla och frysa. Vill man kan man även övervintra, bör man välja någon sort som beskrivs som extra härdig, en vinter sort. En blommande purjo är otroligt vacker, de går i blom år 2.
Min dotter var nere och hälsade på sin pojkväns föräldrar i Tostared utanför Kungsbacka under påsklovet och hämtade hem mitt Ice Peach träd. Vita persikor, jag har letat länge och väl efter ett sådant träd och nu har jag ett. Det är egentligen rekommenderat för lägre växtzoner, men det ska bli planterat i tunneln när den blir klar..
Mellan rödlöken och purjolöken la jag ner en fuktslang som jag kopplar till vattentunnorna som jag samlar regnvatten i.
Tunnorna fick jag av grannen som har bondgård och levererar mjölk till Gävleorten. Jag har gjort hål långt ned på tunnorna och satt dit en kran. På kranen passar en vanlig vattenslangskoppling.
På detta sätt kan jag även leda vatten mellan tunnorna, det går utmärkt bara med hjälp av vattentrycket som uppstår. Jag har ingen extra pump för att leda vattnet.
Till 2020 ska jag ställa två tunnor bredvid varandra vid varje stuprör, de är placerade intill huset, dit jag vill leda vattnet är nedanför vår slänt på södersidan av huset. Det blir bättre om tunnorna som ska försörja droppslangarna med regnvatten står rätt mycket högre. Trycket blir då bättre.
De här kranarna säljs bland annat på Granngården, Byggmax och Bauhaus priset ligger mellan 79-99kr/st.
コメント