top of page
Sök

Tomatodling i december? Nej, det har inte slagit runt!

  • jagochminodling
  • 5 dec. 2021
  • 4 min läsning

Här längst fram är mina sticklingar som jag tar varje höst från två plantor. Den ena är Lemonade, min absolut favorit tomat. Den är gul och lite avlång med en fantastisk smak. Perfekt i salladen eller som godis! Ursprungsplantan kommer från tomatens hus i Malmö. Jag köpte 2016 en stickling från en person i en odlingsgrupp på Facebook. Sedan dess har jag varje höst nypt av några tjuvar/toppskott och sparat över vintern. Jag börjar att rota sticklingen i vatten och när de sedan har fått bra med rötter så planterar jag ned plantan. Den får växa till sig och sätta nya tjuvar och sedan "halshugger" jag den och börjar om från början med vatten och plantering i jord. I mars så låter jag sticklingarna bli ordentliga plantor och planterar om tills det är dags för utplantering i mitt tunnelväxthus. De andra sticklingarna här är från jordgubbstomat. Det är från en planta som jag köpte hos Gustafsängs handelsträdgård 2019. Jag vet inte plantans riktiga namn men är en röd tomat som har utseende som en jordgubbe. Även den gör sig gott i salladen eller som godis. Den förökar jag på samma sätt tills det är dags att plantera ut dessa i tunnelväxthuset.



Just denna gång vid "halshuggandet" blev det fyra fina skott. Nu är det bara att se till att byta vattnet med jämna mellanrum så det inte bildas alger så de små känsliga sticklingarna sätter rötter. När jag tar sticklingar så är det alltså tjuvarna eller toppen på plantan. Tjuvarna växer upp mellan stam och gren, varje sådan liten tjuv blir en ny planta om man låter de växa vidare. Dessa är högväxande och producerar tjuvar så fort de får möjlighet. Det är därför det ofta står på fröpåsarna att de ska tjuvas. Då plockar man bort dessa och antingen sätter ner i jord eller vatten och låter en ny planta se dagens ljus eller kastar på komposten. Det gör man för att plantan ska fokusera på det den är till för, att producera fram blommor som sedan blir tomater. Jag brukar göra nya plantor av tjuvar eller toppskott fram till i slutet av maj, sedan är det för sent här i växtzon 4 för att plantorna ska hinna ge någon skörd av tomater.

Nu undrar du säkert varför jag bara inte tar frön från dessa och odlar på? Det gör jag inte för dessa tomatsorter är F1 hybrider, och då går det naturligtvis att ta fröer även från dessa men till stor sannolikhet blir inte den plantan från fröet lika som sin modersplanta. Det beror på att just denna sort är fram avlad av två olika tomatplantor. För oss som är glada amatörer gör det inte så mycket att plantorna växer lite annorlunda eller sätter blommor och tomater vid olika tider. F1 hybriderna är framtagit för de som odlar för att ex sälja tomater. Dessa plantor ser exakt likadana ut, de är framtagna för vissa speciella egenskaper ex för att sätta tomater tidigt. Det är något vi som odlar här uppe i norden hela tiden letar efter, snabbväxande plantor för tidigare skörd. Vi har en kort sommar och då behövs det att plantor är extra snabba. Det gäller även andra grönsaker som vi odlar. Står det på fröpåsen att den lämpar sig väl för kallare klimat eller ej optimala växtförhållanden så brukar det kunna bli en fin skörd även här uppe. Tänk gärna på det om du ser ex tomatplantor som heter något med F1, om du jämför två olika plantor av dessa F1 så ser du att själva plantorna är kopior av varandra. Ganska häftigt faktiskt.



Så varför har jag då uppvuxna tomatplantor så här i december? Det kommer inte bli någon jätteskörd av dessa plantor men jag tycker det är lite mysigt att ha några plantor att pyssla om även under vintern. Här odlar jag dessa i jord och ger svag näring vid varje vattning. De står i våra söderfönster med extra växtbelysning. Sorterna som jag odlar så här är de sorter som benämns som busktomater. Här på bilden är det en variant som jag döpt till mini busk gul, då sortnamnet har kommit bort under året. Det är ingen F1 variant och går således bra att ta frön ifrån och få nya plantor. Det är även Mini Bell som är en röd körsbärstomat, Vilma även den en röd körsbär, Tiny tim. Dessa busktomater behöver inte tjuvas och brukar bli som högst ca 40 cm inomhus. Som du ser har de börjat blomma och förhoppningsvis har jag en liten skörd av egenodlade tomater att se fram emot i mitten av januari. Det är riktig lyx det! Ska man odla grönsaker inne under vintern så måste man ha någon form av belysning, ju varmare klimat de växer i desto bättre ljus behövs. Jag har här investerat i regelrätt växtbelysning, då dessa är små, lätta och inte anskrämligt fula att ha i fönstren. Men man behöver inte köpa dyra växtbelysningar, det går bra med enklare lampor från ex Biltema, de fungerar jättebra och kostar bara 1/3 av vad en regelrätt växtbelysning gör.


Detta är en smidig växtbelysning som går att förlänga med en list till. De finns även speciella hängare med sugproppar som sätts på fönstret och kan enkelt justeras när plantorna växer. De jag har här är köpta från Wexthuset.

Den extra rampen som du kan förlänga med hittar du här: Växtbelysning LED No.2 85cm 23W - Nelson Garden | Wexthuset

Sedan har jag själva upphängningen med sugproppar, den hittar du här. Belysningshängare med sugproppar. | Wexthuset


Men som sagt, ska man inte ha den i fönstret i vardagsrummet så kan man komma undan billigare genom att köpa på ex Biltema. Dessa använder jag i mitt växtrum där det inte finns några krav på utseendet!

I slutet av december sår jag paprika, chili och kål. Paprika och chili för att ha blommande plantor att sätta ut i juni, de får gärna även ha börjat sätta frukt. Då de tar riktigt lång tid på sig att mogna fram frukter. Kålen sätter jag för att i mars plantera ut färdiga plantor och kan på så sätt ha den finaste kålen att äta redan i maj! Vem vill inte det liksom?? Det är den absolut finaste kål du kan odla tidigt på säsongen, just för att inga skadedjur ännu har vaknat till och du får ha dina plantor i fred. Även salladskål, pak choi är sådan jag sår tidigt och driver upp under belysning.

Ha de gött så hörs vi av vidare :-)




 
 
 

Commentaires


Prenumerationsformulär

Tack för ditt meddelande!

©2021 av Jagochminodling. Skapat med Wix.com

bottom of page