Tillbakablick på 2019
- jagochminodling
- 1 jan. 2020
- 11 min läsning
Tillbakablick på året 2019 i bilder. Händelserikt år, lärt mig mycket om vad jag vill uppnå med mitt odlande och hur jag ska göra inför 2020. Mitt mål inför nästa säsong är att lyckas bättre med paprika, sätta mer potatis och återupprepa årets succé med kål och lök.
Jag kommer dessutom att blanda in mer blommor i grönsakslanden för att få dynamik i odlingen.

Startskottet till säsong 2020 med sådd av paprika och chili. Här sådda i ett pluggbrätte som innehåller 150st celler. Du får plats med väldigt mycket på liten yta. Tänk dock på att plantorna kommer att behöva planteras om relativt snart.
Jag brukar plantera om paprika och chili två gånger innan de hamnar på slutplatsen. Paprika och chili tar lång tid från sådd till skörd, därför brukar de vara bland de första att sås i januari. Andra saker som också bör sås tidigt för att hinnas med att få skörd på våra breddgrader är tex Aubergin, kapkrusbär (physalis), kronärtskocka, rotselleri

Jag sår även ca 5st kål frö av, spetskålen Jersey Wakefield, savojkål Vorbote3, Spetskål Kalibos, Pak choi Green Fortune, vitkål Early Ditmarch, och någon salladskål, ex Scarvita. Dessa sår jag på nyårsdagen, planterar om ca 20 dagar senare. Omplantering nr 2 i mitten på februari och utplantering i mitt växthus eller i växttunnel i mars. Då får jag en skörd av de absolut finaste kålen du kan tänka dig. Inga skadedjur är vakna och kålen kan lugnt växa ifred. Jag brukar kunna börja skörda pak choi i april, fullstora kålhuvuden i maj. Slutskörden gör jag första veckan i juni. Sedan gödslas platsen upp och nya plantor av tomat, gurka och melon sätts ut på platsen.

Det här är Scarvita salladskål. En superfin rosa variant som är otroligt läcker för att inte nämna god. Salladskål odlas bäst i vårt klimat tidig vår eller sen höst. Mitt i sommaren så blir den lätt stressad och går i blom. Men det är inte fy skam att kunna skörda stora fullväxta huvuden i maj eller om de får stå kvar sent i landet i december, januari. Vem vill inte det? Det enda du behöver göra är att så några frön, nu i januari eller i juli/augusti och plantera ut. Den finaste blir dock tidigt på året, det är inte bara vi människor som gillar kål..

Min underbara savojkål som också omnämndes av Sara Bäckmo fån kålutmaningen 2019. Om jag ska nämna en enda grönsak som jag är stolt som en tupp över från odlingsåret så måste det bli denna Savojkål, Vorbote3. Så otroligt vacker!! Inte ett ända skademärke från någon snigel eller kålmal/kålfluga. Bara ren skönhet. Denna såddes tidigt i januari, omplanterades två gånger innan den planterades ut i växthuset den 23/3-19. Där fick den ha fiberduk några nätter då temperaturen var kylig. Fick vatten med näring och i slutet av maj skördade jag den.

Precis innan skörd är detta kort taget. Kålen täckodlades med ull och det är verkligen något som faller näringskrävande växter som kål i smaken. Det tillför inte bara nödvändig näring, den hjälper även till att bevara fukten i jorden. Vilket medför att jag inte behöver vattna lika frekvent. Så till alla er som har givit upp på att odla kål, tänk om och odla den istället tidigt på året. Då lovar jag att ni får ha den ifred. Vem vill inte briljera med en bild på en sån skönhet i maj liksom?

”Lunchbox mixed” mini paprikor sådda i Nov, får se om det går att få till en tidig skörd under växtbelysningen. Svar - nja..
Inte blir det mycket skörd att skryta om på inomhusdrivna paprikaplantor, inte åtminstone för mig. Men såklart är det lite lyxigt att kunna servera egenodlande paprikor till tacofredagen. Man odlar inte för kvantitet vid den här tidpunkten utan kvalitet. När plantorna sedan kom ut i växthuset tog de riktig fart och serverade bra med frukt.

Första snön, jag blir lika överraskad varje år att det kommer snö, flishögen behöver skyddas. Vilket resulterade i att jag fick köra en Kajsa Varg och ta vad jag hade att tillgå. Sonens reflexfäst och en pall och snöre. Grannarna fick sig ett gott skratt åt rosa damen med sin flishög, det bjuder jag lätt på bara det innebär att min älskade flishög inte plogas bort.

Den nya tunneln med tomater ett segt år innan de mognade, kom gott och väl in i augusti innan det blev någon skörd att prata om. Denna tunnel blev klar under juni 2019. Den första tunneln som stod på platsen var en billig variant som rasade under ett snöväder i januari 2019.
Jag letade febrilt efter förslag på en ny hållbar tunnel och valet föll på att bygga en själv av armeringsmattor. Kung Bore behöver bli på ett riktigt dåligt humör för att riva det här underverket. Det är förstärkt i mitten och är verkligen hållbart.

Översikt, jag har nu tre persikoträd, två björnbär, framberry (blandn
ing mellan hallon och jordgubbe), amerikanska blåbär, sparris och surkörsbär, kiwi, vindruva som är ”permanenta” i tunneln. Planer finns att även införskaffa nektarin och aprikos till nästa säsong. Träflis i gångar och upphöjd bäddar, är skönt att gå på och bäddarna är bra för en person med ryggproblem. Jag verkligen älskar min nya tunnel.
190504 klockan 00:24 sprang temperaturen ner mot -8 grader och jag fick lite lätt panik. Ut för att täcka kålen med en extra fiberduk, så här i efterhand kan jag säga att det var helt onödigt. Kål är mycket tåligare än vad trodde. Men de blir ju som små bebisar och vill ju inte att de ska frysa om tårna liksom. Nu är jag dock lite mer chill.

Lika vackert som en tavla.. Kål stormtrivs med ull som täcke. Det ger dessa näringskrävande växter just näring, men ullen hjälper även till att behålla fukten i jorden på ett alldeles fenomenalt sätt. Har du aldrig provat att täckodla med ull till kål så prova! Du kommer inte bli besviken. Nu suckar du säkert där i soffan och tänker hur ska jag få tag på ull?
Jag kan berätta att ullen som klipps efter vintern är inget som får ägare kan använda, ofta så bränns det eller körs ut i skogen för att förmultna, till vad tror ni jo, jord. Googla upp närmaste får ägare, hör med dom om de vill sälja/skänka denna ull, du blir förvånad säkert över svaret. Ofta är de mest tacksamma att även denna ull kan användas till något bra. För de som tar betalt för den, (klart att får ägare också har lärt sig nu att vi nördiga odlare gärna använder oss av det) är 100 kr/säcken ett bra pris.
Nu är det mycket kål men, se så vackra det är. Helt utan skador, bara ren perfektion. Bara genom att se detta som odlare måste ge en "villocksåhakänsla" eller?? jag vet att många har gett upp helt på odlande av kål för att kålgruppen är så utsatt för diverse massa skadedjur, men odlar du tidigt på säsongen så får du behålla den själv. Prova, det är så värt det!

Det fick lov att växa fram ett land till bredvid mitt växthus. Det här landet kom till genom att ett dike grävdes i gräsmattan som markerade vart landet skulle vara. Sedan tog jag tidningar och lade direkt på gräsmattan. Ovanpå det gammal ensilage och hö. När jag sedan skulle plantera potatisen som jag för odlat fram blast och rötter på, drogs materialet isär och potatisen placerades i hålet men en näve jord. Det var många nervösa nätter när minusgraderna kom och jag fick rusa ut för att täcka den ömtåliga blasten. Min gubbe undrade om det verkligen är värt mödan, svaret är och kommer alltid att vara ett rungande JA, hemodlat är godast!
Så små och taniga är purjolöken när det är dags att planteras ut i landet. Purjolök är otroligt näringskrävande och därför fick den bo i landet med getgödsel. Oj, va bra den trivdes där. Purjolök är vi självförsörjande på hela året. När det är på väg att bli ordentligt kallt flyttar jag in de kvarvarande purjolökarna från friland till tunneln. Om jorden fryser där så skördar jag helt enkelt det som är ovanför jorden. Purjolök är en av de roligaste att odla tycker jag. Tänk att de taniga grässtrås tunna stråna blir till en fin purjolök, det är häftigt.
Gurka är också en häftig grönsak. Just den här plantan levde sitt liv inomhus och producerade fram ett 20-tal gurkor på vårkanten. Sorten heter Max och ger fina gurkor som blir ca 30 cm långa. Annars är en riktigt fin sort att odla tidigt inne på året, Picolino, den ger minigurkor och är väldigt produktiv.

Dessa skönheter som är Pak Choi Green Fortune från Impecta skördade jag så tidigt som i april i växthuset. Jag förodlade plantorna inomhus och planterades tillsammans med den tidiga kålen i växthuset.
Pak Choi är en asiatisk bladgrönsak, där man kan ätas som baby leaf eller vänta så plantan får utvecklas och då woka eller ångkokas. Den är mycket lättodlad och snabbväxande. Tidigt på året eller så i juni-juli för en sen höstskörd. Tänk även på att det finns gott om marodörer som älskar även dessa, tidigt på året behövs de inte skyddas då dessa marodörer inte vaknat till liv ännu, men i slutet av sommaren behöver man täcka med kålnät eller alternativt spruta med Turex som är en mikrobiologisk produkt.

Sån här fin och frodig sallat, fick åka ut i växthuset tidigt då platsen inne behövdes för uppdrivning av tomater och gurka. Sallat är ändå hyfsat tåliga och gnällde inte mycket över den plötsliga omställningen. En fiberduk på under nätterna så klarade sig den galant.
Visste du att vi odlar sallat men det blir en sallad 🥗🤔
Här på bilden är det en blandning av diverse, exempelvis Herkules som är en huvudsallat, Gustav´s sallat som är en drivsallat. Dessa båda sorterna finns hos Impecta.
Sallat kan sås året om, inomhus under de mörkaste månaderna okt-feb här i växtzon fyra behövs extra belysning.

Till min stora glädje och lycka blev mitt växtrum klart. Här är tanken att driva upp plantor och även ha övervintrare som behöver stå frostfritt. Så glad och nöjd jag är över denna womens cave!!
Här kan jag stöka precis som jag vill och den enda som egentligen behöver se oredan är jag själv. Det är vårt gamla fallfärdiga garage som jag färdigställde. Jag fick hjälp med att sätta in tre fönster och byta den livsfarliga garageporten till en vanlig ytterdörr som jag fyndade på blocket. Fönsterna fick jag av en granne i byn. Jag isolerade och byggde upp väggarna helt på egen hand. Väldigt stolt över att jag faktiskt klarade det själv dessutom med diskbråck och allmänt kass rygg. Det tog mig två år att färdigställa.

Den här synen mötte mig i januari när jag kom hem från jobbet. Hela tunneln bröts av på mitten när ett ordentligt snöoväder drog förbi, det kom ca 30 cm blötsnö och det klarade inte den billiga tunneln av. Gissa om jag banade mig själv för att jag inte stadgat upp taken som jag tänkt. Det fanns inget kvar att använda för att bygga upp den på nytt så jag gnuggade geniknölarna för att komma på hur och vad jag skulle göra för att bygga upp en ny utan att det skulle kosta skjortan.

Så efter att ha googlat runt för att hitta ett stabilare alternativ till den rasade tunneln föll mitt val på att bygga en av armeringsmattor. Varför göra det lätt liksom..? Fy satan vad tunga och otympliga dessa mattor är. Tack och lov fick vi hjälp av några snälla grannar att få mattorna på plats och nu återstod "bara att förstärka och göra gavlar. Hur svårt kan det vara liksom. Lite som Pippi, det har jag aldrig gjort så det klarar jag säkert.

En härlig back av hemodlat, ett tips om den blå backen. Sådana får matbutiker leverans av champinjoner i, men de slängs bara. Så fråga i butik så blir de glada av att de kommer till användning igen 😊👍🏻
Vilken blir inte glad att få en sån här härlig back med hemodlat?
Just den här backen har jag för mig att jag faktiskt behöll själv..

Min lökskörd 2019. Helt otroligt vilka fina lökar som jag, jag liksom har kunnat odla fram. Succén här är bra gödslad jord och mycket kärlek. Något som jag har lärt mig under de år som jag har odlat är att lök vill inte ha det för blött men mycket näring. Vitlöken blev inte alls som jag tänkt mig. Jag provade att täcka med ull, då ullen bibehåller fukten bra plus att det tillför näring. Men vitlöken gick helt åt skogen i år och blev inte ens fotograferade. Så en lärdom är att fortsätta täcka vitlöken med gräsklipp och gödsla ordentligt. Vi klarade oss nästan med löken ett helt år, tror det var sista månaden innan skörd som vi fick stöd köpa men det till trots ett mycket bra utfall.

Blommor är inget som jag är speciellt bra på men som jag vill utforska mer för att få in lite mer dynamik i odlingen. Här på bilden är det rondell petunior. De är så vackra och växer efter den förutsättning som de får. jag planterade två i en kopparbalja.

Salladskål var även det en grönsak som gick väldigt bra 2019. Jag fortsatte att skörda salladskål på friland till januari 2020, helt otroligt!! Den är väldigt köldtålig och står emot mycket.
Salladskål tillsammans med övrig kål 🥬 gick mycket bra 2019, vi hoppas på ett lika bra år 2020 👌🏻

Två av mina persikoträd i tunneln. Min speciella bebis 🍼 ”Ice Peach” vita persikor 🍑 såg inte ut att trivas här så i slutet av säsongen flyttade jag det. Jag hoppas ✊🏻 att jag gjorde rätt 😼
Det var helt rätt beslut, tyvärr har jag ännu ej hunnit få några persikor. Eftersom persikoträd blommar tidigt på våren försökte jag att täcka med fiberduk, men tyvärr missade jag att täcka en natt när det blev minusgrader och då frös blommorna bort. Just Ice Peach är inte egentligen härdig här i växtzon fyra men då det bor i tunneln som jag tror blir på gränsen zon 1-2. Du vet väl att du har olika zoner i din trädgård?

Kommer du ihåg potatislandet som jag anlade rätt på gräsmattan i början av året?
Det här är resultatet av den sättningen, inte illa pinkat skulle jag säga. Riktigt fina potatisar.

Jag tycker att den här bilden av en rödkål med första snön på sig är så vacker! Ett perfekt kålhuvud som blev till en pizzasallad. Jag har fortfarande nu i januari färdiga kålhuvuden av rödkål kvar i landet på friland. Ett av de stora bladen har vikt sig över huvudet och liksom skyddar det. I morgon är det nog dags att skörda ett till som får bli en god tre veckors sallad. Det kan jag starkt rekommendera recept på det hittar du här:
https://zeinaskitchen.se/treveckorssallad-med-rodkal/

Jag sådde jordgubbar 🍓 i december 2018 inomhus under belysning, som sedan planterades ut i juni 2019. De gav skörd första året och de här skördade jag i oktober 😳 sorten heter Tristan från impecta.

Physalis, kaprusbär. Peruviana exotiskt bär som lätt blir ett gott ogräs om de inte tuktas. Min skörd i år blev dock liten. Jag brukar ha kvar in i december men det var lite för kallt denna sommar. Till 2020, blir det att ha åtminstone en planta i växthuset och inte bara i tunneln. Sara Bäckmo tipsade om hennes favorit som heter Schönbrunner Gold som ger färre men större och mycket goda bär. Efter att ha testat den är jag helt såld och kommer fortsättningsvis bara odla den.
Jag har precis nu i januari sått och fått upp de små plantorna som ska ge årets skörd, längtar...
Älskade flishög, inte lätt att få tag på. Men nu har jag fått så jag tiger. Maken har villigt kört ut med skottkärra istället för att åka till gymmet, det är riktig kärlek det 💕
Såg inte såå mycket ut när det låg på flaket, men det blev en rejäl hög. 👏🏻👍🏻

Jag kände mig stark och redo för att ta tag i den högra sidan av pooldäcket. Den såg ut så här. Med meterhögt ogräs. Jag valde att låta grävaren Micke dra av det översta lagret för att få till en hanterbar yta.

Ser ni potentialen? Det gör jag..
Markduk lades ut där jag ville ha gångar, gångarna täcktes med träflis. Där landen är täcktes med tidningar och wellpapp. Ovanpå det lades hö och ensilage. Sedan fick jag ena grannen att köra efter hästgödsel hos mina föräldrar som bor i samma by. Det lades ovanpå höet och jag använder det som vanlig jord. Det har brunnit färdigt sen länge sen och är superfin att odla direkt i.
Första året som jag fick en ordentlig skörd av vindruvor. Jag valde att göra juice 🥤 så god 😋
Gurkmelon, inte helt övertygad om smaken. Men den kommer få en till chans 2020.
Tomaten, den lite avlånga en av de bästa i år!! Jordgubbstomat, köpte en planta från Gustavsängs trädgård. Tyvärr tog jag ingen stickling 🌱 från den.
Jag tar sticklingar från de sorter som är F1 sorter som inte går att fröföröka. Jag hoppas 🤞🏻 att den går att köpa igen till i vår.
Sockerärtor, på riktigt är så gott!! Den stora varianten är dock gråsockerärt som är en kulturarvsort som heter Lokförare Bergfälts jätteärt. De kan bli upp mot 20cm lång. Fröer till den är svåra att få tag på och snordyra. Självklart sparar jag utsäde till den 😍
Så här såg det ut innan 😵
Innan golv.
Växtrummet klart!! Tog ”bara” ca 2 år att få den klar 👊🏻
Det var det från 2019! Nu blickar vi framåt 2020 och hoppas att det som gått bra i år fortsätter gå lika bra under 2020. Längtar!!
Comments