top of page
Sök

Tillbaka blick på 2020, året som inte blev som jag tänkt mig..

  • jagochminodling
  • 19 jan. 2021
  • 12 min läsning

När jag berättade för min mamma att jag varit ute och tejpat ihop mitt gamla växthus för femtioelfte gången, tog hon upp det med min pappa och de kom fram till att jag skulle få ett nytt i födelsedagspresent. Så otroligt lycklig jag blev. Operation riva gammalt växthus började.

I februari/mars lägger jag alltid en tidig potatis på jord för att locka fram blast och rötter. Dessa potatisar sätts sedan ut i tunneln i krukor. Viktigt är att komma ihåg att täcka med fiberduk om det vankas minusgrader. Lagom till midsommar är potatisen klar och det är verkligen lyxigt att kunna äta egenodlad färskpotatis så tidigt. Palsternacka är tålig grönsak och stod kvar i landet hela vintern, och skördades i februari. De första tomaterna visade sig på de novembersådda busktomaterna. Jag sår i november och så fort plantorna visar sig hamnar de under belysning. De här tomaterna gör inte någon egentlig skillnad, men det är ändå mysigt att plocka sina egna tomater i mars. Vid den här tiden, sår jag även diverse grönsaker och sommarblommor i det som kallas vintersådd. Det begreppet är helt enkelt att de frö som klarar av att ligga i kall jord, sås i någon form av back med lock. Alternativt godislådor med lock som man gör hål i för ventilation. De placeras sedan utomhus i skuggigt läge, finns det snö lägger jag på det innan jag stänger locket. Det här är inget konstigt egentligen, man följer bara naturens gång. Med det menar jag att, när ex en blomma blommar släpper den sedan ner sitt frö på marken. Det ligger där och väntar på rätt temperatur för att gro, där temperaturen är rätt gror fröet och en ny blomma ser dagens ljus.

För att hitta vilka fröer som går att vinterså, titta på såanvisningarna. Står de tex att de kan sås på hösten för en tidigare skörd så är det Bingo.

Det är alltid så härligt med all grönska inne i mitt växtrum i februari/mars. Blir alltid trångt att få rum med allt. Men det brukar alltid lösa sig. Min stora "tabbe" 2020 var att driva upp inte mindre än 50st physalis plantor?!? Hur tänkte jag där?

Första bilden är rotselleri, den sår jag redan i januari. Rotselleri tar lång tid på sig att bli skördeklar. Likaså gäller det purjolök. Jag sår i januari, sätter ut i landet i maj/juni beroende på om det är en sommar sort eller vinter sort så kan jag skörda från juli av de tidigaste sorterna. Vinter sorterna står kvar länge i landet och runt oktober flyttar jag in de resterande i tunneln. Där skördar vi vidare och den sista brukar vara lagom till det är dags för de nya att sättas ut. På så sätt går säsongerna hand i hand. Innan den nya purjolöken är klar skördar jag salladslök, piplök, luftlök, gräslök eller den tidiga gula löken Radar.

Ibland händer det att jag får med mig min son ut för att så något, det händer verkligen inte ofta. Men de gånger det gör det är det alltid lika mysigt. Här sår William sockerärtor som jag planterade ut i mars i växthuset.


I slutet av mars början av april är ljuset helt okej för att odla gurka inomhus i fönstren. Här ser du gurkans start till färdiga resultatet. Jag brukar kunna skörda ett tjugotal gurka innan plantan ger upp. Vid det laget brukar jag ha fått ut gurkplantorna med frostvakt i växthuset och skörden av gurka fortsätter därifrån. Sorten här är Max från Impecta. En annan mindre variant av gurka som också passar bra är Picolino, minigurka.

Kålen som jag driver upp inomhus, jag sår några sorter av kål den 1/1. De får sedan de tittat upp bo i växtrummet under belysning. De skolas om två gånger och i mars flyttas de ut i växthuset eller tunneln. Jag skördar färdiga kål från slutet av april till i början av juni, när det sedan blir dags för gurka och melon att flytta in i växthuset och tomaterna sätts ut i tunneln.

Gurkplantorna frodas och växer på bra i april. De olika grönsakerna och blommorna som jag vintersådde utomhus i plastbackarna är fina och friska. Eftersom de är vana vid oregelbundna temperaturer så är de riktigt härdiga. Om man jämför med de som är uppdrivna inomhus.


Inomhus frodade och växte basilikan ordentligt. Denna skördade vi av varje dag, men det syntes inte. Den odlade jag i en harvy odlingsstation, vilket innebär att man odlar i vatten med en speciell näring. I vatten kan du odla många olika grönsaker. Bland annat chili, örter, tomat, gurka eller olika sallader. Vad man bör tänka på är att under de mörkaste månaderna ha någon form av belysning. Här i växtzon fyra är det för mörkt utan belysning mellan oktober till slutet av februari.







Jag fortsatte att ta hand om platsen på andra sidan om pooldäcket. Här ville jag ha en flätad korg att odla blommor. Det slutade med att det även växte purjolök i detta land. Jag fick liksom inte plats med den på något annat ställe. Men 2021 ska detta land fyllas upp med perenner.

Under 2020 köpte jag fler droppslangar för att ha möjligheten att vattna. Jag tycker att de är väldigt smidiga. I pallkragarna kopplade jag på ett bevattningssystem från Gjordnära tunnelväxthus, som var sprinklers två stycken i varje pallkrage. Jag är inte helt nöjd med detta, då det innebär att jag behöver använda tryckt vatten ute. Jag försöker att undvika att använda vatten ifrån vår brunn då vi är tre fastigheter som delar på samma brunn. Jag funderar vidare på hur jag ska lösa detta inför 2021.




I april blommade min Ice Peach, ett persikoträd som ger vita persikor. Jag var väldigt duktig och var ut och täckte det varje natt om det vankades minusgrader. En natt glömde jag bort det och när jag kom ut dagen efter hade alla blommorna fryst bort. Surt sa räven, men nytt försök att få till några goda persikor få bli 2021. Man kan behöva hjälpa till med pollineringen och leka bi så här tidigt på året. Då tar man en pensel eller lillfingret och duttar mellan blommorna.




Min pappa och syrrans kille Erik hjälpte mig att sätta upp det nya fina glasväxthuset, det ersatte mitt gamla med kanalplast som jag varje vår behövde tejpa ihop med silvertejp för att rutorna skulle sitta kvar. Jag fick det här av mina älskade föräldrar, så glad jag blev. Som alltid här i Sandviken kunde inte snön hålla sig undan i april och vi fick ett litet bakslag med våren.

Men snön försvann fort och diverse olika vårtecken började att visa sig.


I början på maj hade jag en plantmarknad där jag sålde lite av mitt överskott av plantor. Jag har beslutat mig för att inte ha någon marknad 2021 men om jag har överskott kommer jag att annonsera ut på min sida på

Facebook om det. Tisdagen den 5 maj hade jag en liten rundvandring i min trädgård där jag berättade lite om hur jag tänker och gör i trädgården. Intresset var större än vad jag förväntat mig, superkul!





Så här i början av maj är det väldigt trångt med utrymme och många plantor står och stampar i sina krukor.

Jag råkade gräva av min favoritspade, det resulterade i att jag köpte en ny. Kom hem och tänkte att, jag provar att gräva lite här och märker ut vart landet ska vara... Grannen frågade mig om jag har någon bokstavskombination, säkert några stycken olika svarade jag. Berättade vidare att jag inhandlat en ny spade och ville prova den. Sedan gick det av bara farten och två nya land växte fram framför entrén. Så det kan gå när man får en ny spade.. De här landet gjordes på samma sätt som de andra. En kant grävdes runt, täcker med tidningar och ovanpå fylls det på med hö/ensilage. Jag gör hål i materialet och planterar ned plantorna med någon näve jord. Klart. I det här landet 2020 hade jag liten såpnejlika på sidorna och i mitten hade jag silver Ek.

Den mest hektiska tiden är från mitten av maj och till mitten av juni, då är det dags för plantorna att komma ut till den slutgiltiga platsen. Jag följer slaviskt väderprognosen och håller tummarna för att det inte ska sticka iväg och bli någon järnnatt. Om så är fallet är det bra att ha några fiberdukar till hands och täcka med.

Jag påbörjade även att göra som en mur av höbalar. Det här höet togs in när det inte var riktigt torrt vilket resulterade i att det började mögla. Så jag var inte sen att tacka ja när pappa frågade om jag hade användning för det! Självklart har jag användning för det, just där och då visste jag inte att jag ville göra en mur av höbalar det växte fram. Mycket för att jag ville ha något som stoppade växtligheten utanför tomten att växa in i gångarna. När jag sedan råkade ut för ett bi bo i mellan två balar, mattades lusten av en smula att göra klart muren..

I det runda landet med stenen, satt jag hösten innan en blandning av tulpaner. Min mamma som är så händig gjöt hönor av betong som fick bo i runden så fina.

I maj skördade jag det första vitkålshuvudet av sorten Early Ditmarch. Titta så fin den är, kålen får växa helt ifred från skadedjur.

Mycket som händer i början av juni, det ska planteras ut och även rensa en del ogräs som fått fäste. Gräsklippet kommer på löpande band från gubben som vid denna tidpunkt inte gnäller över att klippa gräset. Det är annat ljud i skällan mot slutet av sommaren. Jag är dock lika glad över gräsklippet oavsett om det är maj, juni ja du fattar..

Den första sparrisen är den godaste och riktigt varma dagar, kan man ibland behöva skörda flera gånger om dagen. Ett riktigt angenämt problem.

Att vila är också viktigt i mellan planteringarna. Under parasollet på pooldäcket är det skönt att ligga och stirra på himlen och fundera och klura ut nya roliga saker att göra. Gubben min säger att jag ska sluta funder och klura så mycket, det brukar bli mer jobb för honom då.

Runt lavendel i landet blev det vanlig gräslök på vänster sida och kinesisk gräslök på den högra. Det är så vackert när gräslöken blommar, du vet väl att det går bra att äta dessa blommor också?


När vi kommer in i juli, skördade jag blåbär från trädgården till den första blåbärspajen. Den var så god kan jag lova. Mina blåbärsbuskar är inte så gamla så den riktigt stora skörden väntar jag på. Förhoppningsvis kanske den kommer nu under 2021.


Jag fick i födelsedagspresent en kap och gersåg när jag fyllde 40 år. Min pappa sa att han aldrig hört om en kvinna som önskar sig en sådan i födelsedagspresent. Men ack så roligt jag har haft med den. Jag har planterat träd som ska bilda portaler i den nya delen av odlingen. Dessvärre gick två äppelträd och dog bara sådär hux flux. Har ingen aning om varför. Men jag började fundera vad jag skulle ersätta träden med. Naturligtvis vände jag ansiktet mot Sara och skillnadens trädgård. Det visade sig att hon nu fått en kap och gersåg i present och bestämt sig för att bygga en portal. Självklart ville jag också göra en sådan. Då jag ändock är några år äldre än Sara så fick jag min present före hennes. Vet inte riktigt varför jag var tvungen att skriva det..? Antagligen för att jag är en Sara wannabe...

Hur som haver, tog jag släpet och sladdade ner till Gem och fix och köpte material till min nya portal. Här nedan har du stegvis hur jag gjorde.

Sista bilden är den målad och klar, jag hävdar bestämt att färgen är grå, övriga i familjen säger svart. Men färgen är Falu grå, så det så!

Så när portalen var färdigbyggd tog jag tag i den förvuxna slänten. Något som jag har varit på väg med länge men konstigt nog finns det alltid något som är roligare.. Men nu var det dags. Jag klippte ned det höga gräset med trimmern. Sedan gjorde jag som vanligt tänkte jag säga, vilket är att täcka gräset med tidningar och wellpapp. Sedan på med hö och materialet drogs isär och här i slänten planterade jag fler vinbär. Vit vinbär och svarta vinbär.

Ett staket till i flätad sly gjordes också. Det är verkligen superlätt att göra. Ta ca 30-40 cm lite kraftigare pinnar, tälj till dessa så du får en spets. Slå sedan ner det där du vill ha staketet, använd sedan färska grenar att fläta omlott med. Det kan inte vara torkade då går de av.

I juli är det "jobbigaste" att bestämma sig för vad man ska skörda och äta, det känns som det finns så mycket av härligheter. Jag gick ju och blev moster också under 2020, i en härlig busig liten dvärgschnauzer som heter Sacco. Han gillade starkt att följa med runt och skörda div grönsaker. Smultron blev han riktigt proffsig på att skörda själv, morötter gick också hem, dock inte physalis det åkte ut lika fort som det kom in i munnen.

Här kommer augusti i bilder, känns som ord är överflödiga.. Tänk att jag har kunnat odla fram allt det här. Det gör mig så otroligt glad och tacksam att jag kan ge min familj det finaste av det finaste.

September i bilder, den stora skörden av potatis och vintermorötter togs upp. Dock behöver jag inför 2021 fundera mer över förvaring av div rotsaker. Potatisen trivs bra i jordkällaren hos grannen. Dock inte morötterna eller rotsellerin. I år får det bli att göra en stuka i tunneln och förvara där. I år fick jag åtminstone två stycken majskolvar, förra året blev det ingen. Men i år ska jag ta revansch på det.

Då är vi inne i oktober, fortfarande finns det en del att skörda och som står fint i landet. Ett lätt snöfall fick vi men det försvann nästan lika fort som det kommit. Dags för att stänga igen poolen, mycket mysigare att öppna den dock..

Jag hade även en liten skördemarknad där jag sålde lite av det överskott jag har. Det var uppskattat och kanske är det något jag kommer att spinna vidare på.

Ett glas bubbel i växthuset kom gubben ner med mitt i rensandet, det är kärlek det.

Jordärtskockorna här får stå kvar över vintern i landet, men det hindrar inte att vi skördar lite då och då så länge som jorden inte är frusen.

Physalisen bjöd på bär långt in på hösten och den ena plantan är en övervintrare i växtrummet. Snart dags för den att tuktas och gödslas lite, då kommer jag få tidigare bär än de som sås i år.

Plockade av de sista tomaterna i växthuset och drog bort plantorna, frostvakten stängs av och in åkte div sallader och purjolök.

I november sår jag lite kruktomater att odla inne under lampa, jag provar för första gången att även odla en busktomat i harvy odlingsstation. De sorter som jag odlar i jord inne är Mini Bell, Grekisk Balkong, Mini Busk gul (namnet på den har försvunnit) och Bajaja. I harvy odlingsstation är det Vilma.

Men naturligtvis andra saker odlas i växtrummet samt övervintrar en del andra växter, så jag har att pyssla med året om. För första gången sedan jag började odla har jag fått löss i växtrummet. Riktigt jävla skittråkigt, men just i skrivande stund känner jag att jag har övertaget, skulle säga att det nu står 3-2 till mig. Boven i dramat som drog in dessa är hallon buskarna i kruka som fick flytta in. Jag sprayar med såpvatten och även beställd nyttodjur som hjälper mig i kampen mot de sugande asen, förlåt uttrycket.

I november fick jag hem min beställning från crowdfarming, här beställer man direkt från odlare i Spanien och de levereras direkt fram till dörren, smidigt. Hela 24kg med härliga apelsiner, så då blev det dags för saft tillverkning och marmelad. Utan smak och lukt efter covid-19 så måste jag säga att det var lite ledsamt. Men övriga familj och släkt säger att smaken är underbar. Då möjligheten finns att köpa en omgång till innan mars tänker jag göra det. Jag har dessutom fått div beställningar på apelsinmarmeladen som tydligen är något i världsklass. Kul!

Jag flyttade in div grönsaker från friland till växthuset och tunneln. Bland annat salladskål och spenat. Växthuset fick sig även en ljusslinga i taket, det lyser så mysigt därifrån i mörkret när det är svart klockan 15..

I november bestämde jag mig för att ändra från fyra land till två större i den nya delen av odlingen. För mycket gångar och för lite odling är anledningen. Jag drog således bort den markduk som jag har i gångarna. La över tidningar och fyllde på med äkta härlig hästgödsel från mina föräldrar smidigt. I det här landet 2021 kommer det att växa kål.


Dags att sätta vitlök och gula löken Radar, i år fanns det även en röd lök som heter Rolein på Klostra.se som också ska gå att sätta på hösten. Den gula löken har jag med fint resultat satt på hösten i flera år, ska bli spännande att se utfallet på Rolein. Jag har fortfarande kål ute på friland som är skördeklara, på bilden röd kål.



Jag slutskördade även sommarmoroten Nantes 2 ur pallkragen då det var dags att kratta iordning den för kommande vintersådd. Visst är det helt otroligt att kunna skörda sådana fina grönsaker under november i Sverige?









I december vintersådde jag i tunneln div grönsaker. De här kommer att ligga kvar i jorden och gro när temperaturen är rätt. Det finns naturligtvis ingen garanti för att det kommer att gå bra, men skulle det gå åt skogen är det några kronor i frö som är bortkastat. Men om det går bra är vinsten desto större, jag kommer att kunna skörda bladgrönt redan i april. I tunneln flyttade jag även in div med pak choi, sallat och purjolök.

Landet gjordes i ordning med att gräva ned Bokashi.

Då har vi kommit fram till slutet av denna tillbakablick på 2020. Som avslutning tänkte jag ta upp anledningen till rubriken på detta inlägg. "Tillbaka blick på 2020, året som inte blev som jag tänkt mig.." Vi alla har haft det riktigt tufft under det här året på ett sätt som vi aldrig har sett, med tanke på den pandemi som drabbat oss. Mina tankar går till de som drabbats hårt och skoningslöst av denna hemska sjukdom. Jag har gått igenom det och trots att jag har diverse olika symtom kvar efter tillfrisknande är jag glad att det inte blev värre.

Men vi har även i familjen drabbats hårt detta år, min älskade svärfar gick bort hastigt i våras. Inom loppet av en vecka hamnade han på sjukhus och avled några dagar senare, det har tagit hela familjen hårt men tuffast har min älskade gubbe haft det. Min hjälte, min vackra starka man, min son som förlorade sin älskade farfar. Farmor som är svårt sjuk i MS fick ryckas upp och flyttas till ett vårdhem.

Inte ens en månad senare blev min mor sjuk, jag åkte in otaliga gånger med henne till akuten och efter många turer fram och tillbaka stod det klart att hon drabbats av cancer i bukspottkörteln som dessutom spridit sig till tolvfingertarmen och hennes högra lunga. Min högt älskade mamma kämpar på, hon är utan tvekan den starkaste person jag vet. Men ack så ont det gör att se de personer som man älskar mest i världen lida. Nu blickar vi framåt och hoppas att detta året 2021 blir ett bättre och mer glädjefyllt år än 2020. Tack för att just du läser min blogg.//Helene


Comments


Prenumerationsformulär

Tack för ditt meddelande!

©2021 av Jagochminodling. Skapat med Wix.com

bottom of page