I början av 2019 körde Sara Bäckmo som driver Nordens största trädgårdsblogg en kålutmaning. För min del blev det en riktig succé och nu för tredje året har jag kört igång en liten minivariant av kålutmaningen. Tanken är att så och följa kålens väg från sådd till färdigt kålhuvud tillsammans och på så sått få till en gemenskap på distans. Jag eftersökte på min sida på Facebook, Jag och min odling andra som ville vara med och så tillsammans för en tidig skörd. Tio stycken anmälde sitt intresse och den 1/1-21 petade jag ner mina fröer live på min sida. För de som är sugen att haka på är det absolut inte försent! Peta ner några frön du med och anslut dig till gemenskapen!
Jag har även lagt upp här på hemsidan när jag planerar att plantera om, detta kommer jag att göra två gånger innan utplantering i tunneln som sker någon gång under mars.
190323 samma dag som mina kålplantor fick den något bryska behandlingen att slängas direkt ut från stugvärmen till ett ouppvärmt växthus gödslade jag bädden genom att gräva ned Bokashi. A och O att få ett bra resultat på kål är att gödsla ordentligt. Kål är en av de mest näringskrävande växterna i trädgården.
190323 Sedan fylldes jorden tillbaka över och ytan rättades till, dags för plantering.
Placerade ut krukorna först så att jag skulle se att de hamnade på rätt avstånd från varandra.. Vad jag inte räknade med då var att kålen blir enorma. Så plantera inte för många för tätt. Jag fick stöd skörda några innan full size, inte ett egentligen oangenämt problem. De var delikata redan då!
Sedan planterades skönheterna ner och fick ett täcke av finaste ull. Det gillar verkligen kålplantor, då ullen inte bara behåller fukten i jorden utan ger även näring. Ull kan jag verkligen rekommendera att använda som täckmaterial till kålen.
Så i April skördade jag de första Pak Choi, så fina och välvuxna. Just den här kålen, den tidiga är den absolut finaste. Jag tycker den här tidigaste kålen är den vackraste, den får växa ifred utan alla skademarodörer.
Så till Er som gett upp planerna på att odla kål, tänk om och odla den tidigt på året då slipper du alla problem med skadedjur. Låt inte växthuset ditt stå tomt, fyll upp med kål eller andra tidiga grönsaker, ex sockerärtor, sallat, morot, spenat, ja listan kan göras lång.
Resterande skörd gjordes från maj, sista kålskörden 190606. Sedan gödslade jag upp jorden med Bokashi och gurkor och meloner flyttade in i växthuset.
o
Comments