top of page
Sök

Jakten på det perfekta surdegsbrödet fortsätter

  • jagochminodling
  • 11 jan.
  • 4 min läsning

Ja, jag fortsätter denna strävan. För alla som har provat och baka surdegsbröd vet att det inte är helt enkelt. När man tror att nu jävlar har jag löst mysteriet, och gör exakt lika nästa gång och då blir utfallet en platt frisbee 🥏 som du kan använda som mordvapen.

Det händer att det är nära att jag använder brödet som vapen när gubben känner behovet av att yttra orden, ”du det blev lite platt det här” nähä menar du det!?! På riktigt? Det ser jag absolut 🙄inte själv, tack för kommentaren 🤬

Så, vad har jag nu kommit på som rättfärdigar detta blogginlägg då undrar ni?

Jo, det här med millimeter anpassning, du ska alltså om man läser råd och tips från personer som typ alltid lyfter av locket och oavsett hur brödet har sett ut när de skårar det blir högt, fantastiskt luftigt och bara är sådär helt jävla perfekt 👌🏻 provocerande tycker jag! 🤬

Jag vet inte hur många TikTok klipp jag har tittat på och gjort exakt lika som de här perfektabrödetmakarna, men inte fan ser mitt bröd ut som deras iaf. What the fuck lixom!?!

Så hur gör dom då? Alla klipp börjar med att du ska använda en aktiv surdegsstart, väga upp 200G själva surdegen ska ha matats inom de senaste 12h och dubblerat sig i storlek. Fine, det är ju ingen raketforskning direkt. Häll på 650G rumstempererat vatten whiska runt så surdegen löser upp i vattnet. Här kan jag tillägga att om det inte blir bubblor på ytan är det ingen idé att fortsätta bakningen från den startaren.

Då är vi framme vid vetemjölet 1000G, det här blir två bröd. Utan att börja röra om har du i 20G salt. Börjar kladda ihop den här ytterst kladdiga degen. Det är som att få geggamoja på händerna, något jag aldrig har uppskattat men vad gör man inte för att få till det perfekta brödet. Jo, man geggar inte med händerna, urk 😬 utan använder en gummi deg skrapa för att flytta runt degen och vika in mot mitten. Naturligtvis får man ändå geggamoja någonstans på händerna men inte fullt lika mycket som när du bara dyker ned med händerna. Tro mig, jag har testat allt och har märkt att det här steget har inget alls med att göra om brödet blir perfekt eller inte.

Haha, 😜 där kan Ni perfektabrödmakarna inte lura mig längre så de så! 💪🏻

Sätt över en plasthätta och låt degen vara i 1h. Det är nu det börjar dra ihop sig till den berömda nyckeln att lyckas. Vart du ställer bunken. I vårt kök när det är minusgrader ute är det ca 21grader vilket inte är den optimala temperaturen för ers kungliga höghet Mrs surdeg. Hon behöver varmare temperaturer för att börja jäsa. Så in i ugnen med bunken och sätt på lampan. När du tar ut och känner på degen ska den vara varm. När 1h har gått är det dags för den första av tre stretch och vik. Fine, så här långt gör dessa perfektabrödetmakarna likadant. Du ska uppleva att degen fortfarande är lite kladdig och tyvärr måste du nu dyka ned med händerna för att greppa degen från botten och stretcha den, men inte för långt så den går sönder. Sedan viker du degen över, snurrar på bunken och gör likadant ytterligare 3 gånger. Totalt gör man detta steg 3 gånger.

Det är vid det här steget som perfektabrödetmakarna skiljer sig åt. Den ena låter brödet vila 30 minuter mellan dragandet och den andra 45-60 minuter.

För att hålla isär de här perfektabrödetmakarna så kallar vi dom från nu för Bill och Bull.

Bill har inga restriktioner för stretch och vika utan gör det med exakt 30 minuters mellanrum.

Bull däremot vill se att degen är varm och att det börjar bli luftbubblor på kanterna av degen. Beroende på temperaturen där bunken står kan detta steg då variera. Här hos mig trots att den står i ugnen kan detta steg ta till och med 70-80 minuter. Ni kommer förstå varför när jag hasplats ut hela den här processen. Jag lovar 🤞🏻✌🏻

Bill får med sin metod klart ✅ brödet på 90 minuter och nu låter brödet jäsa i rumstemperatur i 3-4 timmar detta steget kallas bulk fermentering.

Bull däremot får klart sin deg på mellan 135-180 minuter men skippar bulk fermenteringen helt och hoppar direkt till steget med att forma degen. Låter degen för egen maskin sakta glida ut ur bunken på ett ICKE mjölat bakbord. Delar degen i två lika stora bitar, drar degen till en rektangel, viker in kanterna mot mitten och rullar sedan ihop och formar till en boll, och kupar händerna runt bollen och försiktigt drar den mot sig några gånger. När Bull har fått till en tight boll läggs den i en jäskorg med botten på degen upp. Kniper ihop om det finns sprickor sätter på en plasthätta och in i kylen direkt - briljant anser jag om detta sätt 😄👌🏻👍🏻💪🏻

Vi återgår till Bill; efter hennes jäsning på 3-4 timmar gör hon som Bull, förutom att degen hamnar på en mjölad bänk.

Bill sätter på plasthätta och låter degen stå framme i 2h, sätter sedan in den i kylen över natten.


Så vilket sätt är då det bästa?


När jag började baka med surdeg för över två år sedan så gjorde jag uteslutande efter Bills idé och recept. Problemet här var att jag fick så otroligt skiftande resultat. Bill hävdar också att degen kan stå i upp mot 48h i kylen för att då gräddas. Men då har jag fått riktigt dåliga bröd pga över jäsning. Det hände även om degen bara vilade över natten och gräddades på morgonen.

Jag provade på Bulls sätt och har nu kommit fram till att det sättet är verkligen det bästa och det ger även ett mer jämnt resultat. Degen kan utan problem och risk för över jäsning stå i kylen upp till en vecka och ändå blir bröden perfekta 👌🏻

Just i detta nu, står en deg i ugnen mellan dragningarna och ser jättebra ut!

Så, att baka det perfekta surdegsbrödet är nu möjligt utan att tramsa runt med flera olika jäsningar 🥳😄

Pss; du vet väl att jag säljer torkad surdegsstartare här i min Webbshop där det även följer med en utförlig beskrivning hur du startar igång den.

Trevlig lördag gott folk 🤗


 
 
 

Comments


Prenumerationsformulär

Tack för ditt meddelande!

©2021 av Jagochminodling. Skapat med Wix.com

bottom of page