top of page
Sök

Ett vintrigt Jag och min odling, 210110

  • jagochminodling
  • 10 jan. 2021
  • 2 min läsning

Idag har det varit ett riktigt vinterväder. Snön har fallit hela dagen lång, jag har suttit framför datorn och pysslat med nya hemsidan. Med fårskinnstofflorna på, inlindad i en filt. Men jag har ändå varit ute och dragit av snön från växthuset och odlingstunneln. Då passade jag på att ta lite vintriga kort. Även om jag inte är något riktig vinterfantast så är det vackert med de vita fluff fluffet.

Vintersådderna som jag gjorde igår, är nu helt "omringade" av snö. Men med tanke på vintersådderna så är det mycket bättre att det är snö och kallt nu tills Kung Bore bestämmer sig för att nu är det vår. Då kommer inte sådderna att gro för tidigt och riskera att frysa bort.

Runt landen nere vid växthusen är det som en stor matta som lagt sig över grönsakerna som fortfarande står kvar i landen. Här på bilden ser du två huvuden av rödkål som bara väntar på att skördas. Ett av de stora bladen har lagt sig över huvudet för att skydda det, lyfter man på det bladet så ser man perfektionen. Ser rätt coolt ut med så mycket snö och ändå skördeklara grönsaker ute på friland. Pallkragarna är nästan klara det som ska sås i tre av dom är, sommarmorötter, svartrot och palsternacka, de ska göras nu snart i en vintersådd. Varför gör man då vintersådder? Jo, det är hektiskt att hinna med allt på vårkanten, de grönsaker som går att så under vintern är kanon att så nu. Då ligger fröet i startgropen för att gro och gör också det när temperaturen i jorden är rätt. På det här sättet håller sig också jorden fuktig och fin. På våren är det lätt att ytan torkar ut, händer det och fröet har hunnit gro dör det och skörden uteblir.

På första bilden är landet nedanför pooldäcket, här kommer det att växa rotsaker 2021. Några av dessa ska jag också vinterså, exempelvis rotkörvel. Här kan du läsa mer om den om du är nyfiken:

Som det står att läsa där så är det här en grönsak som behöver stratifieras innan den gror. Sår man den nu så blir vintern en naturlig stratifiering.

Vad betyder då stratifiering? Jo, det betyder att fröet befinner sig i en djup dvala, för att väcka fröet behöver fröet suga till sig vatten och även genomgå en köldperiod. Vill man hellre göra det inomhus brukar man blanda fröerna med exempelvis vermikulit och fylla på lite vatten i en vattentät plastpåse. De första 5 dagarna ska man ha den i rumstemperatur, sedan flyttas den till kylskåp, under 5-8veckor. Därefter tar man fram den och sår. Ni hör ju hur krångligt det är, är man lat som mig använder man sig istället av den naturliga vintern. Enkelt och smidigt. Jag kommer att uppdatera när det är dags för lite vintersådd både på friland och i pallkragarna.

Nya portalen som jag byggde i somras. Här ska jag ha klättrande växter och blommor i lådorna, tror det kommer att bli superfint.


Comentarios


Prenumerationsformulär

Tack för ditt meddelande!

©2021 av Jagochminodling. Skapat med Wix.com

bottom of page